Ilmanpuhdistin testivoittajat

Ilmanpuhdistimet ovat kotikäyttöön tarkoitettuja laitteita, jotka suodattavat sisäilman epäpuhtauksia, kuten huonepölyä ja siitepölyä. Ilmanpuhdistimien vertailu suoritetaan laboratorio-olosuhteissa, jossa testataan niiden ilmanpuhdistuskapasiteettia. Paras ilmanpuhdistin suodatti testeissä jopa 200 kuutiometriä ilmaa tunnissa alhaisella melutasolla. Suurimman osan ilmanpuhdistinten testeistä on suorittanut Testfakta Research. Testivoittajissa korkea suodatuskyky yhdistyy hiljaiseen melutasoon, jolloin ne sopivat esimerkiksi makuuhuoneeseen.

    • Ilmanpuhdistin suodattaa ilmasta epäpuhtauksia, kuten huonepölyä ja siitepölyä
    • Useimpien mallien suodatus perustuu hiukkassuodattimeen ja aktiivihiilisuodattimeen tai ionisointiin
    • Ilmanpuhdistitesteissä vertaillaan suodatuskykyä, melutasoa sekä helppokäyttöisyyttä
    • Parhaat ilmanpuhdistimet suodattavat jopa 99,9% sisäilman bakteereista ja viruksista

 

Vertailu Testivoittaja Hyvä ostos
Råd och Rön 2023 Electrolux Well A7
Test.de 2020 Philips AC2889 Soehnle Airfresh Clean Connect 500
Testfakta Research 2019 Blueair Classic 405 Philips Series 3000i (uusi malli)
Testfakta Research 2017 Blueair Classic 405 Philips AC3256 (uusi malli)
Testfakta Research 2016 (ilmanpuhdistin makuuhuoneeseen) Coway 1008CH Electrolux

Oxygen EAP300

Laitteiden hinnat eri verkkokaupoissa löytyvät kootusti Hintaoppaan sivulta.

Ilmanpuhdistin testivoittaja 2020

Test.de 2020: Ilmanpuhdistin-vertailu

Saksalainen kuluttujalehti Test.de vertaili seitsemää ilmanpuhdistinta alkuvuodesta 2020. Testin perusteella lähes kaikki mallit suodattavat ilmasta hyvin huonepölyn ja siitepölyn, mutta useimmilla malleilla on vaikeuksia tupakansavun ja erityisesti huonekaluista irtoavan formaldehydin kanssa. Formaldehydi on peräisin huonekalujen lastulevyjen liima-aineesta ja se ärsyttää silmiä ja ylähengitysteitä jo pieninä pitoisuuksina.

Testin paras ilmanpuhdistin oli Philips AC2889/10, jota kehuttiin erityisesti sen suodatustehosta tupakansavun ja siitepölyn kohdalla. Sen sijaan huonekaluista irtoavaa formaldehydiä se ei suodattanut kovinkaan hyvin.

Philips AC2889/10 ilmanpuhdistin testivoittaja 2020

Philips AC2889/10
+ Tupakansavun ja siitepölyn suodatus
+ Automaattitoiminnot

+ Hiljainen yötoiminto
+ Poistaa lähes kaikki allergeenit ilmasta
Ei suodata formaldehydiä hyvin

Katso hintavertailu.

 

Philipsin ilmanpuhdistin osaa valita suodatusvoimakkuuden automaattisesti ilmassa olevien epäpuhtauksien mukaan. Sen voi laittaa myös yö-tilaan, jolloin se pitää pienempää ääntä. Ilmanpuhdistimen voi yhdistää myös mobiilisovellukseen, mutta tästä ei ollut testiryhmän mielestä juurikaan hyötyä. Valmistajan mukaan ilmanpuhdistin soveltuu jopa 80 neliömetrin asuntoihin, mutta tehokas suodatusteho siedettävällä äänenvoimakkuudella oli testiryhmän mukaan pienempi.

 

Ilmanpuhdistin testivoittaja 2019

Testfakta Research testasi Blueairin toimeksiannosta kaksitoista kotiin soveltuvaa ilmanpuhdistinta. Testivoittajaksi selvisi vuoden 2017 testin tapaan Blueair Classic 405.

Testin pisteytyksessä painotettiin ilmanpuhdistuskapasiteettia (60%), melutasoa (20%), energiankulutusta (10%) ja helppokäyttöisyyttä (10%).

Testin paras ilmanpuhdistin oli Blueair Classic 405. Se sai ylivoimaisesti parhaat pisteet puhdistuskapasiteetista, mutta se sai keskimääräistä huonommat pisteet sekä melutasosta että energiankulutuksesta. Sen puhdistuskapasiteetti oli erittäin hyvää sekä alhaisella että maksimitasolla.

Blueair Classic 405 on Testfaktan ilmanpuhdistin testivoittaja

Blueair Classic 405
+ Puhdistuskapasiteetti maksimitehoilla
+ Puhdistukapasiteetti hiljaisella teholla

Energiankulutus
Melutaso

Katso hintavertailu.

 

Testin toiselle sijalle selvisi Philips Series 3000i AC3259/10, joka ei pärjännyt Blueairille puhdistuskapasiteetissa, mutta sai tätä selkeästi paremmat pisteet melutasosta ja energiankulutuksesta. Phillipsin puhdistuskapasiteetti oli silti selkeästi keskimääräistä parempi.

Phillips AC3259 ilmanpuhdistin testivoittaja

Philips Series 3000i AC3259/10
+ Energiakulutus
+ Melutaso

+ Puhdistuskapasiteetti

Verkkokauppojen hintavertailu

 

Muita hyvän arvosanan saaneita ilmanpuhdistimia olivat Stadler Form Roger, Rowenta
Intense Pure Air XL PU6020, Coway AP-1008DH, Wood’s ELFI 300, Electrolux EAP300, Fellowes AeraMax DX95 ja Soehnle Airfresh Clean Connect 500.

Heikon puhdistuskapasisteetin puhdistimia olivat Meaco CA-HEPA 47×5, Dyson Pure Cool
TP04 ja Wilfa AP-5W.

Testin tulokset löytyvät Testfaktan verkkosivulta.

Ilmanpuhdistin testivoittaja 2018

Ei julkaistuja testejä.

Ilmanpuhdistin testivoittaja 2017

Testfakta Research testasi yhdeksän keskikokoisiin huoneisiin tarkoitettua ilmanpuhdistinta. Testissä arvioitiin ilmanpuhdistimien ilmanpuhdistuskapasiteettia (60% painotus pisteissä), melutasoa (20%), energiankulutusta (10%), helppokäytöisyyttä (10%) ja otsonipäästöjä.

Testin paras ilmanpuhdistin oli Blueair Classic 405, joskin testin luotettavuutta heikentää se, että Blueair oli testin tilaaja. Blueair Classic 405 sai testiin parhaat pisteet puhdistuskapasiteetista sekä energiankulutuksesta. Melutasoltaan ja helppokäyttöisyydeltään se oli testin keskitasoa. Otsonipäästöiltään se oli testin paras hiukkassuodatinlaite. Testihetkellä se oli myös testin kallein laite.

Blueair Classic 405 on Testfaktan ilmanpuhdistin testivoittaja

Blueair Classic 405
+ Puhdistuskapasiteetti 
+ Energiakulutus

Helppokäyttöisyys
Melutaso

Katso hintavertailu.

 

Toiselle sijalle testissä sijoittui Philips AC3256, jota kiiteltiin alhaisesta melutasosta sekä ilmanpuhdistukapasiteetista maksimiteholla.

Phillips AC3256 on Testfaktan ilmanpuhdistinvertailun kakkonen

Phillips AC 3245/10
+ Puhdistuskapasiteetti maksimiteholla
+ Alhainen melutaso

 

Verkkokauppojen hintavertailu.

 

Muita hyväksi testattuja laitteita olivat Coway AP-1008DH, Electrolux EAP300 sekä Fellowes
AeraMax DX95. Jokainen näistä laitteista suoriutui hyvin pölyn ja siitepölyn suodatuksesta.
Testissä heikoiksi laitteisti testikapasiteetin osalta osoittautuivat Wilfa AP-5W, Dyson
Pure Cool Link TP02 sekä Stadler Form Viktor V-002. Testin viimeiselle sijalle jäi Airfree P100, jonka ei testissä huomattu suodattavan lainkaan pölyä.
Testin tulokset löytyvät Testfaktan verkkosivulta.

Ilmanpuhdistin testivoittaja 2016 – Ilmanpuhdistin makuuhuoneeseen

Ruotsin tekninen tutkimuslaitos testasi Testfaktan toimeksiannosta kuusi makuuhuoneeseen tarkoitettua ilmanpuhdistinta. Testit suoritettiin 37 desibelin melutasolla.
Testin pisteissä painotettiin suodatustehoa (60% painotus), äänentasoa (15%), energiatehokkuutta (15%) ja helppokäyttöisyyttä (10%).

Testin voittajaksi selvisi Coway 1008CH kokonaispisteillä 4,7/5. Sitä kehuttiin erityisesti suodatustehosta ja energiatehokkuudesta.

Coway 1008CH on Testfaktan ilmanpuhdistin testivoittaja

Coway 1008CH
+ Suodatusteho
+ Energiankulutus

 

Katso hintavertailu.

 

Testin toisen sijan otti Electrolux Oxygen EAP300, joka oli testin energiatehoikkain ja helppokäyttöisin laite. Suodatustehossa se jäi Cowayn taakse.

Electrolux EAP300 oli ilmanpuhdistin testin kakkonen

Electrolux Oxygen EAP300
+ Energiatehokkuus
+ Helppokäyttöisyys
Suodatusteho

 

Katso edullisin hinta.

 

Testin hiljaisin laite oli Wilfa AP-5. Wilfa ei pärjännyt kuitenkaan suodatustehossa Cowayn ja Electroluxin malleille.

Testin yhteenveto löytyy täältä.


Paras ilmanpuhdistin eri käyttötarkoituksiin

Paras hiljainen ilmanpuhdistin

Testfaktan testeissä Phillipsin 3000i -sarjan mallit saivat erinomaisen tuloksen sekä puhdistustehostaan että hiljaisesta melutasostaan.

Makuuhuoneisiin tarkoitettuja malleja testattiin erityisesti Testfaktan vuoden 2017 testissä, jossa voiton vei Coway 1008CH.

Paras suodatusteho

Blueair Classic 405 on ollut kestomenestyjä ilmanpuhdistusta mittaavissa testeissä. Myös Phillipsin mallit ovat saaneet erinomaisia arvosanoja.


Ilmanpuhdistin kokemuksia

Kokemukset on kerätty kommentikentän kautta sekä hyödyntämällä verkkokauppojen arvosteluja.

Blueair ilmanpuhdistin kokemuksia

Blueair Classic 405 kokemuksia

Ostin Blueairin ilmanpuhdistimen koska se oli menestynyt testeissä ja laite on kyllä toiminut todella hyvin. Nenä ei enää vuoda tai ole tukossa pölyn tai ilmansaasteiden takia. Laite on varsin kookas ja puhaltaa ilmaa vain toiselta sivulta ja eroaa siten se aiemmin käyttämästäni mallista. Laitteeseen saa myös aktiivihiilisuodattimen, joka vähentää hajuja ilmasta. Uuudemmassa mallissa on sisäilmanlaatua analysoiva ominaisuus. Mietin että vaihdan jossain vaiheessa siihen. Kaikenkaikkiaan minulla on todella hyvät kokemukset tästä ilmanpuhdistimesta. -Sannis

Laite on ollut talossa nyt muutaman viikon. Puhdistaa ilman tehokkaasti ja on todella helppo käyttää. Suuremmilla suodatustehoilla on aika äänekäs. -Minni

Phillips ilmanpuhdistin kokemuksia

Philips AC2889 kokemuksia

Tuote kyllä erinomainen, mutta suodattimet ovat hiukan hintavia.  Normaalissa 24/7 käytössä HEPA-suodatin pitää vaihtaa 6kk välein ja aktiivihiilisuodatin 3kk välein. Toki pitempäänkin voi käyttää mutta suodatusteho luonnillisesti laskee suodatinten mennessä tukkoon.  -Heissulivei

Kaikki odotukset täyttyivät heittämällä. Todella tehokas ilmanpuhdistus, useita erilaisia ohjelmia joista hiljainen tila on todella hiljainen. Sovellus on ladattavissa ja erinomainen, antaa tietoa esimerkiksi siitepölytilanteesta tarkasti ja juuri sinä hetkenä kun tarvitaan. Minulla oli hieman vaikeuksia kytkeä laitetta Wifiin mutta onnistuin lopulta. -Ragnar

Philips AC3829/10 kokemuksia

Meillä on ollut Phillipsin ilmanpuhdistin-ilmankostutin käytössä parin vuoden ajan. Omat kokemukset ovat todella hyviä, laite reagoi automaattisesti pieniinkin ilman epäpuhtauksiin ja aloittaa suodatuksen. Asumme ensimmäisessä kerroksessa ja joskus talonyhtiön tupakkapaikalta kantautuu savua asuntoon auki olevasta ikkunasta. Phillipsin ilmanpuhdistin havaitsee savun jo muutamaa sekunnita ennenkuin itse haistamme sen ja hyrähtää käyntiin. Ohjeen mukaan laitteen suodattimia pitää vaihdella puolen vuoden välein mutta olemme itse vaihtaneet ne ehkä kerran vuodessa. Karkaeamman pölyn suodatin pitää imuroida kerran kahdessa viikossa ja ilmankostuttimen suodatin laittaa etikkakylpyyn kerran kuukaudessa. Vahva suositus tälle laitteelle! -Ismo

Dyson ilmanpuhdistin kokemuksia

Dyson Pure Cool TP04 kokemuksia

Toimii tuulettimena mutta on ilmanpuhdistajana kokolailla hyödyntön. Muuten ihan tyylikäs ja hiljainen. Tällä hinnalla saa parempiakin ilmanpuhdistimia jotka oikeasti suoddatavat. -Mirjami