Paras Airfryer 2023 – kokemuksia testeistä

Airfryer eli ilmakeitin eli kiertoilmakypsennin tai ilmafriteerauskeitin on moderni tapa paistaa ruokaa nopeasti ja terveellisesti. Airfryerissä kypsytetty ruoka muistuttaa rapeudeltaan uppopaistettua, mutta ruokaan imeytyy murto-osa rasvasta uppopaistamiseen verrattuna.

  • Ilmakypsentimiin mahtuu 2-4 ruokailijan annos
  • Kypsennys perustuu nopeasti keittimen sisässä kiertävään kuumaan ilmaan
  • Ruuan kypsennys onnistuu myös ilman öljyä
  • Phillipsin ja OBH:n mallit ovat menestyneet testeissä
  • Airfrier tunnetaan myös nimellä pöhötin

Parhaat airfryerit 2023

Airfryer Muuta
Paras iso Airfryer

1200 – 1400 g

Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9870 Ranskanperunat 6 hengelle
Paras keskikokoinen Airfryer

800-1000 g

Philips Avance Collection Airfryer HD9252 Parhaimmillaan lihan kypsennyksessä

 

Paras pieni Airfryer

400-700 g

Clas Ohlson 44-4015 Edullinen valinta sinkkutalouteen
 

Paras premium Airfryer 

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 Monipuolisin ja laadukas
Paras edullinen Airfryer 

alle 150 euroa

Princess 182055 Family Airfryer XXL Sopiva 1-2 hengen annoksiin
Hyvä ja halpa Airfryer 

alle 50 euroa

Prego P364 Parhaimmillaan wingsien kypsennyksessä

Airfryer testivoittajat:

 

Testaaja Voittaja Muuta
Tanskan kuluttajaneuvosto Tænk Philips HD9240 Airfryer XL
Kuluttajalehti Råd & Rön OBH Nordica Actifry Genius
Kuluttajasivusto Testberichte.de Caso AF 200

Airfryer vertailut ja testit 2023

TechRadar: Paras airfryer 2023

TechRadar listasi sivuilleen parhaita airfryereitä eri käyttötarjoituksiin. Listauksen mukaan vuoden 2023 paras airfryer on Ninja Foodi Max Dual Zone Air Fryer AF400. Kypsennin sai kiitosta kahdesta erillisestä kypsennyskorista, joiden avulla voit kypsentää esimerkiksi kanankoivet ja ranskalaiset samanaikaisesti. Toimitus piti myös laitteen monipuolisista kypsennysohjelmista. Vastaaavasti moitteita airfryer sai suuresta koostaan sekä suhteellisen korkeasta hinnastaan.

Eeva 1/2023: Airfryer kokemuksia

Eeva-lehden artikkelissa käytiin läpi airfryerin käyttöä yleisesti sekä tutustuttiin tarkemmin Philipsin XXL klassikkomalliin. Testiryhmän kokemuksista voit lukea tarkemmin täällä.

Airfryer vertailut ja testit 2022

Kotiliesi 9/2022: Airfryer kokemuksia

Kotiliesi vertaili kolmen hintaluokan airfryereitä. Vertailun halvinta päätä edusti Lidlissä 39,90€ hintaan myytävä Silvercrest airfryer, testin kalleimman mallin ollessa Philipsin Premium XXL HD9870/20, jonka hinta on yli 400 euroa.

Testiryhmän kokemusten mukaan kaikilla laitteilla päästiin hyvään lopputulokseen, joskin lisärahalla sai lisää käyttömukavuutta. Artikkeliin pääset tutustumaan maksutta Kotilieden kotisivuilla.

MeNaiset 1/2022: Paras Airfryer

MeNaiset-lehden artikkelissa testattiin kahta erihintaista airfryeriä sekä koottiin yhteen kokemuksia airfryereistä yleisesti. Tarkempi vertailu tehtiin  Philips Airfryer XXL Premium Smart Sense ja OBH Nordica Easy Fry -kiertoilmakypsentimille. Testin voit lukea IS:n sivuilla.

Airfryer vertailut ja testit 2021

Tænk kuluttajaraadin testi: Paras airfryer

Tanskalaisen kuluttajaraadin Tænk:n airfryer-vertailun voittaja oli Philips HD9240 Airfryer XL. Testissä oli mukana kaikkiaan 12 erilaista ilmakypsennintä.

Philips HD9240 Airfryer XL testivoittaja 2020Philips HD9240 Airfryer XL
+Valmiit ohjelmat
+Toimii myös ilman öljyä
+Tyylikäs
Pienehkö kapasiteetti
Ajastimen maksimi 30 minuuttiaVerkkokauppojen hintavertailu
Osta suoraan maahantuojalta

Phillips HD9240 Airfryer XL sai kiitosta esiasetetuista ohjelmistaan, joiden ansiosta kokin ei itse tarvitse arpoa oikeita lämpötiloja tai kypsennysaikoja. 0,8 litran kypsennystilalla varustettu Phillips ei ole markkinoiden suurin ilmakypsennin ja sillä voi kerralla kypsentää noin kolmen ruokailijan annokset.

Phillips keittimen pohja hyödyntää erityistä Rapid Air tekniikkaa, jonka ansiosta kypsennysilma voi kiertää erityisen nopeasti.

Phillipsiä pidettiin testissä hyvänä ensimmäisenä ilmakeittimenä, jonka avulla voi testata erilaisia reseptejä. Rajalllisen kapasiteettinsä vuoksi se ei ole paras valinta suurempiin talouksiin.

Kuluttajalehti Råd & Rön: Airfryer vertailu 2020

Ruotsalainen kuluttajalehti testasti syksyllä 2020 25 erilaista ilmakeitintä. Kaikkia testin malleja ei ole saatavissa Suomesta. Testissä airfryereilla valmistettiin ranskanperunoita, kanankoipia ja kevätrullia.

Testin paras ilmakeitin oli OBH Nordica Actifry Genius, joka sai kiitosta riittävästä kypsennyskapasiteetistaan ja helppokäyttöisyydestään.

OBH Nordica Actifry Genius testivoittaja 2020
OBH Nordica Actifry Genius
+Kapasiteetti
+Helppokäyttöinen
+Automaattinen sekoitustoiminto
+Kaikki osat voidaan pestä koneessa
Kookas

Verkkokauppojen hintavertailu.

OBH:n keittimen kaikki osat on mahdollista pestä pesukoneessa, joskin ne täyttävät pienemmän pesukoneen. Laite sai moitteita hieman kolhosta ulkonäöstä sekä siitä, ettei sille löydy kovin helposti tilaa pienestä keittiöstä.

OBH Nordica Actifry Genius osaa sekoittaa kypsenettävää ruokaa automaattisesti, mistä on etua esimerkiksi ranskalaisia perunoita valmistettaessa. Sekoituksen voi myös kytkeä päältä.

Paistokapasiteettiä on noin kilon verran, eli neljän ruokailijan tarpeisiin. Läpinäkyvä kansi helpottaa ruuan kypsymisen seurantaa.

Esittelyvideo OBH Nordican YouTube-kanavalta:

Suomalaiset Airfryer vertailut

MeNaiset: Airfryer testi 2022

MeNaiset-lehden airfryer-vertailuun otettiin mukaan kaksi eri hintaluokista olevaa kypsennintä.  Noin 350 euron hintainen Philips Airfryer XXL Premium Smart Sense -kiertoilmakypsennin edusti laitteiden kallista päätä, kun taas edullisempien laitteiden edustajana oli noin 130 euron hintainen OBH Nordica Easy Fry -kiertoilmakypsennin. Molempien laitteiden arviot sekä yleistä tietoa airfryerin käytöstä löydät Ilta-Sanomien sivulla julkaistusta artikkelista.

Iltalehden Airfryer-testi 2020

Iltalehden vertailussa oli mukana kaksi kiertoilmakypsennintä, Philips Airfryer XXL sekä De’Longhin IdealFry Hot Air Fryer. Testiryhmän kokemuksia voit lukea täältä.

Työtehoseuran Airfryer-vertailu 2020

Työtehoseuran airfryer-vertailussa oli mukana kaksi hintahaarukan ääripäitä edustavaa laitetta: edullinen, noin 50 euroa maksava Prego P-364 sekä parin sadan hintainen Philips HD 9650. Molemmat laitteet saivat varsin hyvät arviot testiryhmältä, voit tutustua testiin tarkemmin Työtehoseuran sivulla.

Airfryer kokemuksia

Olemme keränneet airfryer kokemuksia blogeista ja keskustelupalstoilta eri puolia verkkoa. Bloggarien kokemuksiin on voinut vaikuttaa ilmaiseksi käyttöön saatu ilmakypsennin, mutta niitä lukemalla saa kuvan laitteiden ominaisuuksista. Eri laitteiden ominaisuuksista saa kuvan myös tutustumalla verkkokaupoissa annetuihin arvioihin.

Philips Airfryer XXL kokemuksia

Bloggarien ja verkkolehtien kokemuksia

Maahantuoja ja kodinkonekaupat ovat antaneet Philipsin Airfryereitä runsain määrin bloggareille testattavaksi. Koska kyseessä ovat kaupalliset yhteistyöt, arvioihin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella. Linkit bloggareiden arvioihin ja käyttökokemuksiin löydät alta.

Harrastekokki Matias Toivanen testasi Philips Airfryer XXL ilmakeitintä PKS:n blogissa. Testissä valmistettiin esimerkiksi juuressipsejä sekä lohifilettä. Testin tuloksiin ja kokin kokemuksiin pääset tutustamaan tarkemmin täällä.

Phillipsin ilmakeitin oli mukana mustana hevosena myös Ylen Kuningaskuluttajan rasvakeitin testissä. Testiryhmän kokemusten perusteella laite on varsin helppokäyttöinen ja kärytön. Testin voit lukea täällä.

Pieni punainen keittiö -blogi testasi Phillipsin laitetta Fish & Chipsien valmistukseen. Kokkauskokemus oli ilmeisen onnistunut, bloggarin kokemukset löydät täältä.

Omista Phillips Airfryer XXL kokemuksistaan kertoo Koti saaressa -blogin Johanna, jonka arvion laitteesta voit lukea hänen blogistaan täällä.

Phillipsin ilmakypsennin saa ylistäviä arvioita myös Frutti di Mutsi blogissa. Blogista löytyy tuotearvion lisäksi runsaasti reseptejä ja kokkauskokemuksia. Koko artikkelin pääset lukemaan Kotilieden sivulta.

Terveelliset herkut -blogi testasi Philips HD9641/90 Airfryer kiertoilmakypsennintä vuoden 2018 postauksessaan. Positiivisen arvion voit lukea täältä.

Verkkokauppojen käyttäjien kokemuksia

Vaikka kotoa löytyykin kiertoilmauuni, Philipsin ilmakypsennin on ollut erinomainen hankinta. Käyttö on helppoa ja nopeaa eikä käryä synny samalla tavalla kuin öljyssä paistaessa. -Rascal

Keitin on ollut kotona viikona ja joka päivä on tullut kokattua sillä jotain. Uuniin verrattuna airfryerin käyttö on helppoa koska esilämmitykseen ei tarvitse käyttää aikaa. Oikein sopivan kokoinen kahden hengen talouteen. Oma suosikkini on rapeaksi paistettu kananreisi. – Mutti

Oikein positiiviset kokemukset Philipsin airfryerista. Todella helppoa valmistaa mehukasta ruokaa, kana ei kuivu ollenkaan samalla tavalla kuin kiertoilmauunissa. On vähentänyt meillä sekä paistinpannun että uunin käyttöä. Ainoa miinus tulee paistokorista, joka ulos nostettaessa tiputtelee rasvaa pöydälle. -Kristiina

OBH Nordica Actifry kokemuksia

Verkkokauppojen käyttäjien kokemuksia

Helppo käyttää! Ruuanlaitto onnistuu helposti ilman öljyä. Onneksin taivun mieheni suostutteluun ja päädyimme ostamaan tämän. -Lotta

Ostin tämän joululahjaksi ja vastaanottaja muistaa kehua laitetta aina kun tapaamme. Ehkä ostan itsellenikin… -Marjatta

Emerio kiertoilmakypsennin kokemuksia

Verkkokauppojen käyttäjien kokemuksia

Nopeaa ruuanvalmistusta, helppo puhdistaa. Hinta-laatu suhde on oikein hyvä. Olen jopa yllättyny siitä miten monipuolin laite tämä on. Miinusta siitä ettei laiteen mukana tule erillistä kulhoa. -Johanna

Prego Airfryer kokemuksia

Verkkokauppojen käyttäjien kokemuksia

Laite on helppokäyttöinen erityisesti perustoimintojen osalta. Laite soveltuu hyvin ehden hengen annosten kokkaamiseen, perheellisille suosittelen isompaa laitetta. Laite pitää pientä hurinaa, mutta ääni ei ole missään nimessä häiritsevä. Ylipäänsä kelpo laite, kanankoivet ja lihapullat tulevat rapeiksi. Oikein hyvät kokemukset tästä ilmafriteerauslaitteesta. -Minna-Kaisa

Ideale+ airfryer kokemuksia

Verkkokauppojen käyttäjien kokemuksia

Ulkonäkö ei ole kaikista tyylikkäin, mutta kurkistusikkunasta näkee hyvin miten ruoka kypsyy. Näppärä ja vaivaton keittiökone, joka vie kuitenkin ison tilan. Ei liikaa nippeleitä, vaan yksinkertainen käyttää. Perunoissa lopputulos on lupausten mukainen. -Juha

Hyvin toimiva laite. Tasalaatuista paistotulosta. Ruokaohjeiden reseptin lämoötilat ja asteet pitävät paikkaansa. Oisin antanu viis tähteä jos ois ollu vielä hoito-ohjeet edes englanniksi. -Tapsa


Airfryer ohjeet ja vinkit

Airfryerin toiminta

Airfryer eli ilmafriteerauskeitin kypsentää ruuan hyödyntämällä nopeasti kiertävää hyvin kuumaa ilmaa. Erona kiertoilmauuniin on ilman lämpötila, joka nousee jopa 360 asteeseen. Toinen selkeä ero on ilman nopea kierto joka tuo ruokaan friteeraukselle tyypillisen rapean pinnan. Friteerauksesta poiketen Airfryerissä ei tarvita juurikaan öljyä. Ruokalusikallinen ruokaöljyä riittää useimpiin ruokiin, mutta öljyä ei välttämättä tarvita ollenkaan.

Kuva: Philips.fi

Airfryerin valinta

Edullisen tarjouksen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota laitteen kypsennyskapasiteettiin. XXL-kokoiset Philipsin laitteet kypsentävät kerralla 1,2 kiloa ruokaa, josta riittää syömistä jopa kuudelle hengelle. Vastaavasti sinkkutaloudessa riittää 0,8 kiloa kypsentävä Essential HD9252/90.

Suosittelen tarkastamaan myös sen, onnistuuko kypsentimen osien puhdistus pesukoneessa. Useinpien laitteiden sisäosat voi laittaa huoletta pesukoneeseen, mutta osa laitteista vaatii käsinpesua.

Airfryerin sähkönkulutus

Airfryerit lämpenevät kieroilmauunia nopeammin, joten niiden sähkönkulutus on uuneja pienempää. Esimerkiksi kalapuikkopaketin kypsennys vie keskikokoisella laitteella sähköä noin 0,3 kWh. 650 grammaa uunijuureksia vie sähköä noin 0,5 kWh ja 200 grammaa jäisiä pakasteranskalaisia 0,12 kWh.

 


Airfryer reseptit ja ohjeet

Airfryer ranskalaiset

  • 1 kilo perunoita
  • Suolaa ja pippuria
  • Halutessasi kuivattua timjamia
  • 1 tl öljyä
  1. Pese perunat, leikkaa ne suikaleiksi ja liota niitä kylmässä vedessä 30 minuuttia
  2. Kuivaa perunat ja levitä niihin öljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi timjamilla
  3. Kypsennä airfryerissä 185 asteessa 12 minuuttia, ravistele ja kypsennä vielä 5 minuuttia
  4. Nauti itsetehdyn majoneesin kanssa

Airfryer kasvikset

  • Parsakaalia
  • Sipulia
  • Paprikaa
  • Kesäkurpitsaa
  • Muita vapaavalintaisia kasviksia
  1. Pese kasvikset ja pilko ne sopiviksi paloiksi
  2. Lisää tilkka öljyä sekä hyppysellinen suolaa ja pippuria
  3. Kypsennä 20 minuuttia 180 asteessa

Airfryer kananmuna

  1. Asettele kanamunat keittimen koriin. Mikäli kori ei tule täyteen, voit taitella kanamunien väliin alumiinifoliota estämään munien kolhiintuminen toisiinsa
  2. Kypsennä 10-13 minuuttia halutusta kypsyysasteesta riippuen
  3. Ota munat keittimestä ja jäähdytä kylmässä vedessä muutama minuutti, jotta kuoret irtoavat helposti