Soundbar vertailut & testivoittajat 2023

Soundbar on televisiotasolle asennettava lisäkauituin, jonka tarkoituksena on tuoda televisioääneen lisää syvyyttä. Taulutelevisiot eivät ole parhaimmillaan laadukkaan äänen tuottamisessa. Litteään koteloon ei yksinkertaisesti mahdu riittävän tehokasta kaiutinjärjestelmää. Patukkamaisen pääkaiuttimen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu yleensä erillinen subwoofer.

Soundbarien vertailu vaatii hieman perehtymistä aiheeseen, mutta niitä testataan säännöllisesti eri tahojen toimesta. Tältä sivulta löydät yhteenvedon testivoittajista.

    • Soundbar testeissä suurin painoarvo on äänenlaadulla
    • Muita arvioitavia ominaisuuksia ovat helppokäyttöisyys ja virrankulutus
    • Soundbarien hinnat ovat tyypillisesti 100-900 euroa
    • Samsungin ja JBL:n soundbarit ovat olleet testimenestyjiä

Yhteenveto

Testaaja Voittaja Hyvä ostos
EISA 2022-2023 Yamaha True X (paras soundbar-järjestelmä)

Loewen klang bar3 mr (paras soundbar)

Bang & Olufsen Beosound Theatre (paras premium soundbar)

 

JBL Bar 300 (paras ostos)
EISA 2021-2022 Denon Home Sound Bar 550 (äly-soundbar)

Philips Fidelio B97 (kotiteatteriin)

JBL Bar 5.0 Multibeam (subwooferiton)

TCL TS8132 (edullinen)

Tekniikan maailma 2021: 

250-400€

TCL TS8111
 

TechRadar 2021

Sonos Arc Samsung HW-Q90R Soundbar
 

Hifimaailma 2020

Yamaha MusicCast BAR 400
EISA 2019-2020 LG SL8

Sennheiser Ambeo Soundbar

LB Ääni ja kuva

12/2019

Highhend soundbarit

Sennheiser Ambeo Soundbar SB01 LG SL10YG
 

Ääni ja Kuva 6/2018

JBL Bar 3.1 Samsung HW-N660
Ääni ja Kuva 11/2018

Edulliset soundbarit

Sonos Beam
 

Tekniikan Maailma 2018

JBL Bar 3.1
 

TechRadar 2018

Samsung HW-Q90R Soundbar Sony HT-X8500 Soundbar
LB Ääni ja Kuva 4/2017 Canton DM 75 Denon DHT-S514

PSB Alpha VS21

Sony HT-NT3

Kaikkien soundbarien hintavertailut löydät Hintaoppaan sivulta.

Soundbar testit ja vertailut:

EISA : Paras Soundbar 2023

EISA eli Eurooppalaisten aikakausilehtien yhteisö valitsi parhaat soundbarit eri kategorioissa.

Paras soundbar 2023: Loewe klang bar mr. Huippuluokan äänentoistoa tyylikkäästi muotoiltuna. Dolby Atmos -yhteensopiva 3.1-kanavainen soundbar sisältää kaksi sisäänrakennettua 100 mm subwooferia, jotka takaavat vakuuttavan bassotoiston ilman erillistä subbaria.

Paras ostos: JBL Bar 300. Kompakti laite joka parantaa taulutelevision äänimaisemaa huomattavasti. Kuusi sisäänrakennettua kaiutinelementtiä sekä sisäänrakennettu vahvistin. Helppokäyttöinen soundbar osaa  hyödyntää MultiBeam-tekniikkaa sekä Dolby Atmos -dekoodausta.

Paras premium soundbar: Bang & Olufsen Beosound Theatre. Monipuolisin liitännöin varustettu soundbar luo laajan ja tasapainoisen äänimaailman, joka erittelee tarkasti äänen yksityiskohdat ja tuottaa voimakkaan basson. Tuottaa upean äänen musiikin kuunteluun, mutta toimii loistavasti myös elukuvien katselussa.

Paras soundbar järjestelmä: Yamaha True X series. Monipuolinen kotiteatterijärjestelmä, joka taipuu eri käyttötarkoituksiin. Järjestelmä pitää sisällään  SR-X40A soundbar-kaiuttimen, SW-X100A -subwooferin ja WS-X1A -surround-kaiuttimet. Järjestelmä tuottaa loistavan 3D-äänimaailman pelaamiseen, elokuvien katseluun ja musiikin kuunteluun.

Löydät kaikki EISA:n valinnat ja laajemmat arvostelut täältä.

EISA 2021-2022: Parhaat Soundbarit

EISA:n valinnat vuodelle 2022 eri kategorioissa:

Paras äly-soundbar 2021 on vertailun mukaan Denon Home Sound Bar 550. Denonin soundbar toimii sekä musiikin kuuntelussa että elokuvien toistossa. Se on laajennettavissa 5.1 kotiteatteriksi hankkimalla erikseen ostettavat langattomat surround-kaiuttimet sekä subwoofer. Mobiilisovelluksen kautta käytettynä soundbar osaa hyödyntää suoratoistopalveluja sekä verkkokirjaston tiedostoja. Myös puheohjaus onnistuu.

Paras soundbar kotiteatteriin vuosimallia 2021 on raadin mielestä Philips Fidelio B97. Tämä IMAX-varusteltu soundbar tarjoaa yhdessä subwooferin ja surround-kaiuttimien kanssa aidon aidon 7.1.2-kanavaisen Dolby Atmos/DTS:X -kokemuksen.

Paras subwooferiton soundbar oli tänä vuonna JBL Bar 5.0 Multibeam. Innovatiivisen suunnitelunsa ansiosta soundbar pystyy tuottamaan leveää ja tarkkaa äänimaailmaa niin elokuvia kuin musiikin kuunteluakin varten.

Paras edullinen soundbar on raadin mukaan TCL TS8132. Laite sopii erinomaisesti taulutelevision äänen laatua parantamaan, vaikka sen äänimaailma ei nousekaan premium-mallien tasolle.

Kaikki EISA:n soundbar-testin voittajat löydät suomeksi täältä.

Tekniikan maailma: Soundbar testi 2021 – 250-450€

Tekniikan maailman testasi kuutta edullista soundbaria. Näiltä kaiuttimilta ei odoteta huippuluokan äänentoistoa, vaan niiden tehtävänä on selkeyttää dialogin kuulemista, avartaa äänimaisemaa sekä tuoda tasapainoisempaa ja tukevampaa sointia televisioon. Testissä arvioitiin soundbarien soveltuvuutta musiikin kuunteluun ja elokuvien katseluun.

Testin parhaaksi soundbariksi arvioitiin TCL TC8111, jota kiiteltiin muun muassa hyvästä soinnista, helposta käytöstä sekä runsaasta varustelusta. Pientä miinusta tuli elokuvaäänen puutteista. Muut mukana olleet soundbarit olivat JBL Bar 5.0 Multibeam, BOSE TV Speaker, Samsung HW-S66A, Sony HTX8500, Yamaha SR-B20A sekä kalliimpi verrokki Denon Home Sound Bar 550.

Kattavan artikkelin pääset lukemaan Tekniikan Maailman verkkosivulta.

TechRadar vertailu: Paras soundbar 2021

TechRadarin mukaan tämän hetken paras soundbar on Sonos Arc.  Sonos Arcia kehuttiin Dolby Atmos, TrueHD ja Dolby Digital Plus ominaisuuksista sekä sen upeasta äänentoistosta. Listauksen kakkonen oli Samsung HW-Q90R Soundbar.

Sonos Arc paras soundbar 2021

Sonos Arc
+ Upea 3D äänimaailma
+ Helppo käyttönotto

+ Toimiva ohjainsovellus
Hinta

Verkkokauppojen hintavertailu.

Hifimaailma Soundbar-testi 2020

Hifimaailman testissä paras soundbar oli  Yamaha MusicCast BAR 400. Testivoittajaa kiitettiin mm. miellyttävästä toistosta, siististä toteutuksesta ja toimivasta ohjainsovelluksesta. Testaajia miellyttivät lisäksi monikäyttöiset surroundkaiuttimet ja subwooferin helppo tasonsäätö. Testiin valitut soundbarit olivat hinnaltaan alkaen 700€.

Yamaha MusicCast BAR 400

Yamaha MusicCast BAR 400
+ Mielyttävä toisto
+ Siisti toteutus

+ Toimiva ohjainsovellus
Ei näyttöä
Vain yksi hdmi-tulo

Verkkokauppojen hintavertailu.

Pricerunner:  Paras soundbar 2020

Ruotsalainen vertailusivusto Pricerunner laittoi vuoden 2020 parhaat soundbarit järjestykseen. Laitteita testatiin niiden luonnollisessa ympäristössä, eli normaalikokoisessa kalustetussa olohuoneessa. Soundbarit saivat pisteitä pääasiassa äänenlaadun, helppokäyttöisyyden sekä lisätoimintojen monipuolisuuden mukaan. Lisäpisteitä sai esimerkiksi kaukosäätimen käyttäjäystävällisyyden sekä materiaalien laadun mukaan.

 

Bose SoundTouch 300 paras soundbar 2020

Bose SoundTouch 300
+ Äänenlaatu
+ Äänimaisema

+ Mobiiliohjaus
Heikko basso
Kaukosäädin

Verkkokauppojen hintavertailu.

Vertailun paras soundbar oli Bose SoundTouch 300, joka sai kehuja äänenlaadustaan sekä elokuvia katsellessa että musiikkia kuunnellessa. Testiryhmän mukaan bassossa saisi silti olla enemmän voimaa. Hieman pelkistetyn kaukosäätimen puutteita paikkaa monipuolien kännykkäsovellus, joka tosin jumittui muutaman kerran testin aikana.

EISA (European Imaging and Sound Association): Soundbar testivoittaja 2020

EISA on 55 aikakausilehden yhteisö, joka on palkinnut vuoden tuotteita Euroopassa jo vuodesta 1982. Vuosien 2019-2020 parhaaksi soundbariksi yhteisö valitsi LG SL8:n (SL8YG).

LG-SLY8 Soundbar

LG SL8
+ Äänen syvyys
+ Tyylikäs ulkonäkö

 

Testaajat kiittelivät laitteen muotoilua sekä Dolby Atmos- ja DTS:X-dekoodausta, joka korostavat toiston syvyys- ja korkeusvaikutelmia.

Premium soundbar -kategorian testivoittajaksi valittiin puolestaan Sennheiser Ambeo Soundbar. Kiitosta laite sai Dolby Atmos ja DTS:X sekä AMBEO 3D -ominaisuuksista. Premium-tuotteen hinta on noin viisinkertainen LG SL8:n verrattuna.

Sennhaiser-Ambeo-Soundbar

Sennheiser Ambeo Soundbar
+ Ääni kuin elokuvateatterissa
+ Hämmästyttävän realistinen äänikenttä

+ Mobiiliohjaus
Hinta

Verkkokauppojen hintavertailu.

 

Pääset tutustumaan testin tuloksiin EISA:n verkkosivuilla.

Soundbar testivoittaja 2019

Techradar: Paras Soundbar 2019

Techradarin soundbar testin voittajaksi valittiin Samsung HW-Q90R Soundbar. Laite saa kehuja vakuuttavasta äänenlaadusta, Dolby Atmos ja DTS:X-ominaisuuksistaan sekä helposta asennuksesta. HDMI-sisääntuloja on ainoastaan kaksi, mitä raati piti ainoana miinuksena.

Samsung-HW-Q90R

Samsung HW-Q90R Soundbar
+ Äänenlaatu
+ Dolby Atmos ja DTS:X

+ Helppo asennus
Vain kaksi hdmi-tuloa

Verkkokauppojen hintavertailu.

 

Testin kakkoseksi nousi edullisempi Sony HT-X8500 Soundbar.

LB Ääni ja kuva – Highend soundbarit 12/2019

LB Ääni ja kuva testasi kuusi 999 – 2 500€ hintaista highend soundbaria. Testivoittajaksi nousi testin kallein laite, Sennheiser Ambeo Soundbar SB01. Testiryhmän mukaan kyseessä on yksinkertaisesti markkinoiden paras soundbar, vaikka korkea hinta asettaa hankinnan järkevyyden kyseenalaiseksi. Mikäli tuotteen hinnalla ei ole väliä, valinta on Sennhaiser. Sennhaiserin mallit ovat olleet kestomenestyjiä myös EISA:n listauksissa.

Sennhaiser-Ambeo-Soundbar

Sennhaiser Ambeo Soundbar SB01
+ Yksinkertaisesti markkinoiden paras ääni
+ 5.1.4-äänentoisto
+ Syvä basso
Hinta
Ei seinäkiinnitystä

Verkkokauppojen hintavertailu.

 

Täydet kuusi tähteä sai myös hieman edullisempi Samsung HW-Q96R, joka palkittiin Hyvä ostos -merkinnällä. Hintaa Samsungin laitteella on maltillsemmat 1 500€.

Testiin pääset tutustumaan täällä.

Soundbar testivoittaja 2018

Tekniikan maailma: Paras soundbar-kaiutin 2018

Tekniikan maailman Soundbar-testissä oli mukana viisi kaiutinta hintaluokasta 530-700 €. Testivoittajaksi nousi JBL Bar 3.1, jota kehuttiin erityisesti jyhkeästä elokuvaäänen toistosta. Musiikkia kuunnellessa sen diskantti oli testiryhmän mielestä suttuinen. Kehuja kaiutin sai lisäksi kolmesta hdmi-sisääntulosta ja tasapainoisesta soinnista. Sen subwoofer arvioitiin testijoukon parhaaksi.

Ääni ja Kuva testi 6/2018: Paras soundbar

L&B Ääni ja Kuva -lehden testissä paras soundbar oli 9 testatun laitteen joukosta JBL Bar 3.1. Laitetta kehuttiin jykevän koon tuomista tehoista sekä helppokäyttöisyydestä. Sen ääni ei yllä vivahteisuudessaan Samsung HW-N660:n tasolle, mutta laite korvaa muhkealla bassoefektillä.

 

JBL Bar 3.1 Soundbar

JBL Bar 3.1
+ Jykevät tehot
+ Helppokäyttöinen

+ Muhkea basso
Äänen vivahteisuus

Verkkokauppojen hintavertailu.

 

Toimitus suosittelee lisäksi Samsung HW-N660. Äänten tasapaino oli testiryhmän paras, mutta Samsung jäi tehoissa JBL:n taakse.

Testin tulokset löydät tiivistetysti Ilta-Sanomien sivulta.

Ääni ja Kuva testi 11/2018 – edulliset soundbarit

Testiin oli valittu kuusi 350-520 euron hintaista soundbaria. Testivoittajaksi valittiin testin ainut subwooferiton soundbar, Sonos Beam. Laite on toiminnallisuuksiltaan lähellä saman valmistajan kalliimpia malleja, mutta on hinnaltaan noin puolet näiden suurempien laitteiden hinnasta.

Sonos Beam

Sonos Beam
+ Hinta
+ Toiminnallisuudet

+ Monihuonetoiminnot

Verkkokauppojen hintavertailu.

 

Testiin pääset tutustumaan osoitteessa https://www.lbaanijakuva.fi/test/hoyttalere/6-soundbaria

Yksittäiset soundbar-testit

Sennheiser Ambeo

Avplus.fi testasi Sennheiser Ambeo soundbaria huhtikuussa 2020. Testissä laite nostettiin todennäköisesti maailman parhaaksi soundbariksi. Voit lukea testi täällä.

Sennhaiser-Ambeo-Soundbar

AVplus.fi testi 4/2020
+ Äänimaailma
+ Basso

+ Äänenpainevarat
+ Huonekalibrointi
+ Mobiilisovellus
Hinta ja koko
Pieni näyttö

Verkkokauppojen hintavertailu.

 


Paras soundbar eri käyttötarkoituksiin

Paras soundbar kotiteatteriin

Hifimaailman soundbar vertailun voittajaa Yamaha MusicCast Bar 400 kehuttiin puhtaasta ja tyylikkäästä äänentoistosta leffoja katsellessa. Sen Movie-asetukset eivät olleet erityisen toimivat, mutta neutraali äänitila toimii niin elokuvien katselussa kuin musiikin kuuntelussakin. Myös LG SL8YG on hyvä valinta kotiteatteriin.

Leffoja varten hyvän äänimaailman tuottavat esimerkiksi  JBL Bar 5.1, LG SL9YG, Yamaha YSP-2700 ja LG SK9Y.

Ääni ja Kuva -lehden vertailun voittaja Samsung HW-N660 sai kehuja poikkeuksellisen hyvästä äänentoistosta elokuvia katsellessa.

Paras soundbar kaiutin musiikin kuunteluun

Hifimaailman testivoittaja Yamaha MusicCast Bar 400 on kelpo soundbar myös musiikin kuunteluun.

Ääni ja kuva -lehti kehui JBL Bar 3.1:n bassoefektiä. Se on parhaimmillaan rytmimusiikissa, jossa sen tehoista pääse nauttimaan täysipainoisesti.

Hyvä ja edullinen soundbar

Edullista mutta hyvää soundbaria etsivien kannattaa kääntää katseensa testien Hyvä valinta -soundbareihin. Edullisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi JBL Bar 3.1 ja LG SJ4. Ne eivät yllä äänen laadussa samojen valmistajien kalliimpien mallien tasolle, mutta ovat toisaalta hinnaltaan huomattavasti halvempia.

Soundbar kokemuksia

Olemme keränneet alla olevat kokemukset blogimme kommenttikentästä sekä keskustelupalstoilta ympäri verkkoa. Mikäli olet kiinnostunut jonkun tietyn soundbarin käyttäjäkokemuksista, kannattaa tutustua verkkokauppojen asiakaskommentteihin.

JBL soundbar kokemuksia

JBL soundbar 5.1 kokemuksia

Ihan hyvä, mutta ei yllä hypen tasolle. Asennusopas on huono, jouduin turvautumaan Googlen apuun useamman kerran. Äänitilojen säätäminen on hankalaa. Kun laitteen saa asennetuksi, äänenlaatu on hyvää erityisesti hintaan nähden. – Masahiro

Toimii hyvin, basso on mainio. Soundbar ollut nyt käytössä muutaman viikon ja olen oikein tyytyväinen. Asennusohjeet kannattaa lukea huolella, jotkut vinkit ovat vähän piilossa. Esimerkiksi osa toiminnoista tulee esiin vain kaukosäätimen nappia pohjassa pitämällä. -Nils

JBL soundbar 3.1 kokemuksia

Hyvä vehje kunhan sen saa yhdistettyä. Yhteys bassoon tipahtelee välillä pois päältä. Äänenlaatuun olen hyvin tyytyväinen. Yhdistäminen on aina lopulta onnistunut, mutta kikkailun tarve välillä turhauttaa. -Mikko88

JBL soundbar 2.1 kokemuksia

Upea ääni hintaan nähden. Ostin soundbarin vanhaan mökkitelkkariin ja olin todella yllättynyt äänenlaadusta. Toistaa TV:n, kännykän ja Chromecastin lähettämän äänen täydellisesti. Helppo suositella. -Rolandoz

Hinta ja laatu kohtaavat. Taattua JBL laatua. Pakattu todella hyvin. Käyttöönotto oli todella helppo, kunhan ensin laitoin mukana tulleen HDMI kaapelin oikeaan ARC:ia tukevaan porttiin telkkarin takana, mutta tämä oli täysin oma moka. Suosittelen ehdottomasti! -Terppis

Samsung soundbar kokemuksia

Samsung HW-T440 kokemuksia

Kiitos hyvästä äänenlaadun parannuksesta. Soundbar antaa äänelle kuin kuvallekin todenmukaisuuden tunnetta ja vaikka laite onkin edullisimmasta päästä, sen tuoma lisäarvo on merkittävä ja hintansa arvoinen. -Antti

Toimii hyvin Netflixin katseluun tai musiikin kuunteluun omassa olohuoneessa. Laite on ollut talossa muutaman viikon ajan ja pakko todeta että olen ollut tyytyväinen -Jaakko

Bose soundbar kokemuksia

Bose soundbar 700 kokemuksia

Helppo seinäasennus Bosen omalla sarjalla. Kaukosäätimessä näppärät valot. Ääni taattua Bose-laatua. Soiva peli. -Antti

LG Soundbar suosituksia

LG SL8YG kokemuksia 

Loistava vehje! Kaikki toimii upeasti kunhan jaksaa ensin kalibroida wifin kautta Google Homella. Ääni on syvä eikä todellakaan kuullosta miltään muovirämpylältä. -Atte

Soundbar on ollut viikon käytössä ja kokemukset ovat olleet vaihtelevia. Suurin soundbarin heikkous on äänen säädöissä, sillä jokainen säätö vaikuttaa jokaiseen äänitilaan. Eli jos haluan elokuvatilasta vähentää bassoja, joko taajuuskorjaimella tai subin äänentasolla, vähenee bassot jokaisesta muustakin tilasta. Soundbar ei ole siis mikään plug-and-play -ratkaisu, vaan sitä saa säätää joka äänilähteeseen tai jopa TV- kanavaan että ääni tulisi tasapainoisesti. Lähtee näillä näkymin vaihtoon. -Moses

Sonos Soundbar kokemuksia

Sonos Arc soundbar kokemuksia

Melkeinpä täydellinen soundbar. Muutaman päivän käytön jälkeen ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Korvasin tällä Sonos Playbarin ja ero on huomattava. Iso peukku Dolby Atmos -tuelle.  -Nils Holgerson

Oma kokemus viikon käytön jälkeen on pelkästään positiivinen. Asennus oli helppoa ja äänenlaatu on lähes täydellinen. Subwoofer menee seuraavaksi ostoon. -Mutti

Sonos Beam soundbar kokemuksia

Tyylikäs laite. Tämä on ollut nyt käytössä muutaman viikon ajan ja kokemukset ovat pelkästään hyviä. Heitettiin olohuoneesta ylimääräiset kaiuttimet pois ja korvattiin tällä. Äänimaisema on vähintään yhtä hyvä ja emäntä on tyytyväisempi. Erillistä kaukosäädintä ei tarvita vaan laitetta ohjataan kännykän kautta. Suosittelen vahvasti. -Markku76

Sennheiser Soundbar kokemuksia

Sennheiser Ambeo Soundbar kokemuksia

Sennheiser Amboe on ehkä tämän hetken paras soundbar. Kokemuksia laitteesta voi lukea esimerkiksi AVPlussan arvostelusta  tai Tekniikan maailmasta testistä. Kokemukset ovat olleet pelkästään ylistäviä, joskin pientä nikottelua on aiheuttanut hinta, joka kohoaa kahteen ja puoleen tuhanteen euroon. Sennheiser Ambeo on ainoa soundbar joka todella korvaa sohvan taakse sijoitettavat satelliittikaiuttimet.